Miseczki koktajlowe
Miska na koktajl
Mówi się, że słowo koktajl pochodzi od słowa Majów "coctel". Było ono używane w odniesieniu do sfermentowanych soków owocowych. W XVI wieku Hiszpanie przywieźli koncepcję tego napoju do Europy. W zależności od składu koktajlu używane są różne szklanki.
Idealny kieliszek do koktajli
Kieliszek koktajlowy jest idealny do koktajlu, ponieważ dodaje wyjątkowości mieszance napoju. Bez różnych szklanek trudno byłoby cieszyć się smakiem koktajlu. Kieliszki koktajlowe są używane przez barmana na przykład na weselu, aby ułatwić uwalnianie różnych smaków. Są zatem idealne do serwowania ciekawych kreacji koktajlowych.
Istnieją markowe kieliszki pasujące do każdego koktajlu.
Sundowner: Ten "drink o zmierzchu" składający się z ginu, wódki rumowej i ewentualnie toniku, sody, limonki, lodu itp. jest często podawany w niskim kubku. Niski kubek jest jednym z najlepszych kieliszków w świecie barmanów.
Margarita: Jest często nazywana "królową" koktajli. Ten koktajl to idealny drink na letnie przyjęcia. Kieliszek do margarity ma konstrukcję podobną do szklanego sombrero. Krawędź kieliszka przeznaczona jest na kultową soloną skórkę.
Tom Collins: Tom Collins lub Cubra Libre podaje się w szklance typu long drink w domowym barze. Jednak szklanka Collins jest również odpowiednia, jeśli drink zawiera owoce i kilka kostek lodu.
Dry Martini: Dry Martini, mieszanka ginu i wermutu, najlepiej smakuje na imprezie w piwnicy z kieliszka do Martini, który może być również używany do Cosmopolitan.
Koktajl na bazie szampana: Pikantną mimozą (szampan, sok pomarańczowy, odrobina likieru) można delektować się w kieliszku na nóżce. Tych kieliszków o eleganckim kształcie nie powinno zabraknąć w żadnym domowym barku, ponieważ są one używane na prawie każdej imprezie.
Aviation, Manhattan: Te krótkie drinki bez lodu mogą rozwinąć swój pełny smak w coupette i misce koktajlowej. Szklanki z nóżką i szerokim otworem zapewniają, że wszystkie strefy smakowe są obmywane na języku. Pozwala to delektować się grą smaków słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i umami. Trzonek zapobiega ogrzaniu napoju ciepłymi dłońmi.